MKK-2.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


VÅRPROGRAM

2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordföranden har ordet

 

God Fortsättning på ett nytt spännande verksamhetsår 2010!

Malmö Kommunanställdas Konstförening, är nog den äldsta, 63 år, och kanske en av de mest aktiva personalklubbarna, alla kategorier, som rekryterar medlemmar från Malmö stads förvaltningar, kommunala bolag och Region Skåne med arbetsplats inom Malmö stad.

 

Jag vill börja med att tacka styrelse och medlemmar för ett mycket positivt verksamhetsår och önska alla En God fortsättning på det nya året. Speciellt välkomna vill jag hälsa alla under året nytillkomna medlemmar.

 

Under våren 2009 har föreningens medlemmar deltagit i många spännande och lärande aktiviteter. Några hade turen att kunna köpa subventionerade biljetter till JESUS CHRIST SUPERSTAR. Några deltog i en BOKAFTON med Eva Lassen, bokpratare med fyrtioåtta års erfarenhet från böckernas värld. EN DAG I KÖPENHAMN med guidad vandring på Operan med frukost på det LILLE APOTEK och besök på GALLERI EDITION COPENHAGEN med sitt unika stentryckeri var som vanligt en uppskattad aktivitet. Den årliga KONSTRUNDAN lockade många som i år fick stifta bekantskap med nya konstnärer i MITT SKÅNE. Vårens program avslutades med ett besök hos konstnärsparet Ronny och Katarina Ronny Hård. Kvällen avslutades med ost och vin till Boliviansk folkmusik.

Hösten inleddes med ett besök på GALLERY MIVA och TURNING TORSO. Där togs vi emot av Torsons omskrivna Jan Andersson som guidade runt på 54 våningen och i detalj berättade om husets tillkomst. På föreningens sextiotredje SAMLINGSUTSTÄLLNING i Malmö Rådhushall ställde tjugofem utvalda skånska konstnärer ut sina verk av blandade tekniker. Som vanligt en uppskattad och välbesökt utställning. Traditionsenligt köpte föreningen vinster till årets konstlotteri. Resan till GLASRIKET i Småland med besök i Växjö Domkyrka, Sveriges största luffarmuseum och Målerås Glasbruk med hyttsill och tillbehör var en uppskattad och lärande resa.  Ateljébesöket hos konstnären Bertil Petersson var också uppskattat och lärande besök. Finalen på höstens program var ett guidat besök på Den Hirschsprungske Samling med en utsökt dansk frukost på Restaurang Krabben i Vallensbaeks Sejlklubbs klubbhus.  Dagen avslutades med ett guidat besök på Arken.

 

Som medlem i MKK erbjuds man att under trevliga former i social samvaro entré till konstens och kulturens värld och du deltar årligen med ditt medlemsnummer i föreningens lotterier. Vinnarna

fick 2008 dela på vinster till ett värde 196 972 kr. En efterlängtad aktivitet under våren är därför

alltid ÅRSMÖTET med efterföljande utlämning av låg- och högvinster. Var det kanske din tur vid årets dragning?

 

Nu håller du Vårens program 2010 i din hand och det är fortfarande mörkt och grått. Den tid på året då våren känns långt borta. Men min rekommendation är, läs vårens program, börja se framåt och planera vårens aktiviteter och säkra din plats genom att anmäl dig direkt. Alla aktiviteter har tyvärr ett begränsat deltagarantal, oftast 28 eller 34 deltagare. Därför blir det som vanligt, först till kvarn som gäller.

 

Till sist lite om föreningens ekonomi. Vår medlemsavgift, även om den bara utgör en mindre del av den totala ekonomin har varit oförändrad i många år. Kanske är det dax att höja medlemsavgiften.

En rekommendation från styrelsen till årsmötet 2010 är att årsmötet beslutar om en avgiftshöjning att gälla från verksamhetsåret 2011. 

 

 

Kent Danielsson

Kent Danielsson

Ordförande MKK

 

 

 

 

 

 

 

1 3   f e b r u a r i  –  e n  d a g  p å  b j ä r e h a l v ö n

Bussen kör direkt till Märta Måås-Fjetterström AB:s ateljé i Båstad. Här produceras än idag för hand såväl mattor som vävnader som man gjort alltsedan 1919. MMF:s skisser och instruktioner har gått i arv från väverska till väverska. Med skickliga konstväverskors händer blir de till mattor eller vävnader av högsta tänkbara konstnärliga och hantverksmässiga kvalitet. MMF avled 1941och lämnade då efter sig över 700 arbetsbeskrivningar i olika tekniker som flossa, rya och rölakan. Men MMF AB förvaltar också flera hundra mönster av andra konstnärer som Barbro Nilsson, Marianne Richter, Ann-Mari Forsberg, Barbro Sprinchorn och Kaisa Melanton. Samtliga utgör en ovärderlig skatt för ateljén att fortlöpande tolka i nya arbeten. Dessutom finns i MMF-huset miniatyrer av Årets textila konstverk (sedan år 2002) men som ju bara vävts upp i ett enda exemplar. I ateljén finns också ett representativt urval mattor till försäljning färdiga för leverans.

Efter en välförtjänt och förhoppningsvis välsmakande lunch och en kortare bussresa till Arild möter oss konstnären Pelle Wadströmer. I sin ateljé tar han hand om oss och berättar om sitt måleri och olika tekniker. Pelle har vid ett antal tillfällen visat sin konst på vår Samlingsutställning i Rådhushallen.

 

Avresa: Samling P-platsen bakom Malmö Opera, Thells buss

Tid: 2010-02-13 kl 08.00 (återkomst ca 18.00)

Kostnad: Medlem 425: -/person, icke medlem 475: -

Anmälan: senast 2010-01-25 till kent.danielsson@mkkonst.se tfn 070-713 16 85 eller fredrik.fredriksson@malmo.se tfn 070-527 73 84

Övrigt: I priset ingår färd i modern turistbuss, busscafé, guidade visningar, lunch. Begränsat antal deltatagare är 28 personer (först till kvarn gäller). Lämna namn, medlems- och telefonnummer vid anmälan. Önskemål om specialkost meddelar du i samband med anmälan. Efter bekräftelse ska din betalning vara MKK tillhanda senast 2010-02-05. Betalning sker till postgiro: 63 42 27-3. Läs även MKK:s särskilda villkor för resor

 

1  m a r s  –  k o n s t n ä r s b e s ö k

Vi besöker denna gång Jukka Vänttinen i hans verkstad i Malmö. Jukka ställde ut i vår höstutställning 2009 och är en av Sveriges ypperligaste grafiker med Mezzotinten som sin specialitet.

Under kvällen serveras förfriskningar.

Avresa: Du tar dig själv till Jukka Väntinnens verkstad i Malmö

Tid: 2010-03-01 kl 18.30

Kostnad: Medlem 75: -/person, icke medlem 100: -

Anmälan: senast 2010-02-14 till Aino Lindell tfn 0709-342045, e-post aino.lindell@mkkonst.se

Övrigt: Max antal 20 personer. Om många anmälningar har vi möjlighet att göra ytterligare ett besök.

 

18  m a r s  –  å r s m ö t e / v i n s t u t l ä m n i n g  i  å r e t s  k o n s t l o t t e r i

Visning av högvinster samt utlämning av lågvinster i årets konstlotteri. Vinsterna lämnas ut mot överlämnande av undertecknat vinstbevis. Se fullständig information på ditt vinstbevis

Plats: Malmö Rådhushall, ingång Kyrkogatan 2

Tid: Årets konstlotteri: 2010-03-18 kl 17.00–18.00 (visning av högvinster samt utlämning av lågvinster). Årsmöte: 2010-03-18 kl 18.30. Därefter kl. 19.30 utlämning av högvinster.

Kostnad: ingen

Anmälan: ingen

Övrigt: Dagordning: Enligt föreningens stadgar. Årsmöteshandlingar delas ut innan mötet. Dörrarna stängs inför årsmötet kl 18.30.

 

 

 

 

 

 

1 0  a p r i l  –  k o n s t r u n d a n,  n v - s k å n e

Vi åker med buss till nordvästra Skåne och besöker konstnärer i deras gallerier!

Avresa: Samling P-platsen bakom Malmö Opera

Tid: 2010-04-10 kl 09.00 (återkomst ca 18.00)

Kostnad: Medlem 380: -/person, icke medlem 430: -

Anmälan: senast 2010-03-01 till Kay Nilsson tfn 046-25 59 23 eller Kenzy Eriksson

tfn 046-25 42 61

Övrigt: I priset ingår buss, förmiddagskaffe, lunch samt eftermiddagskaffe

 

1 0  a p r i l  –  k o n s t r u n d a n, s ö - s k å n e

Vi åker med buss till sydöstra Skåne och besöker konstnärer i deras gallerier!

Avresa: Samling P-platsen bakom Malmö Opera

Tid: 2010-04-10 kl 09.00 (återkomst ca 18.00)

Kostnad: Medlem 380: -/person, icke medlem 430: -

Anmälan: senast 2010-03-01 till birgitta.wanglen@malmo.se tfn 070-565 51 03 eller aino.lindell@malmo.se, tfn 0709-342045

Övrigt: I priset ingår buss, förmiddagskaffe, lunch samt eftermiddagskaffe

 

1 7  a p r i l  –  e n  d a g  i  k ö p e n h a m n

Bussen kör över Öresundsbron direkt till Operan i Köpenhamn där vi får en guidad visning. Operahuset, invigdes januari 2005 och är ritat av samma arkitekt som ritade Stadsbiblioteket i Malmö, Henning Larsen. Och det syns nästan. Den sidan av Operan som vetter mot vattnet består till stora delar av glas och utsikten är fantastisk med bland annat med slottet som bakgrund. Efter vårt besök på Operan intar vi en traditionell dansk ”frukost” på ”Det Lille Apotek”. Därefter åker vi en kortare bussfärd till ”Galleri Edition Copenhagen” med sitt unika stentryckeri, ett av de få kvarvarande i Europa. Verkstadens historia: Den originallitografiska verkstaden, tidigare UM Grafik, grundades 1959 av Carl Gustav Urwald. Idag är verkstaden grundstenen till det som senare blev Edition Copenhagen, en av de ledande utgivarna av originalgrafik i Europa. I verkstaden arbetar man med originallitografi, i nära samarbete med konstnärerna, utifrån samma tekniska principer som uppfanns 1776 av Alois Senefelder. Konstnärerna arbetar på en 150 miljoner år gammal litografisk sten av kalkkisel, typisk från Solenhofen i Tyskland.  Man trycker på handgjort papper från den mer än 500 år gamla pappersfabriken Arches i Frankrike. Chefslitograf Rasmus Urwald och hans team guidar konstnärerna genom den litografiska processen och trycker ut originallitografier i en kvalitet som fått uppmärksamhet långt utanför Danmarks gränser. Du får under besöket möjlighet till fördelaktiga inköp av litografier. För mer information, se www.museumshop.dk

 

Avresa: Samling P-platsen bakom Malmö Opera, Thells buss

Tid: 2010-04-17 kl 09.00 (återkomst ca 17.00)

Kostnad: Medlem 595: -/person, icke medlem 645: -

Anmälan: senast 2010-03-15 till kent.danielsson@mkkonst.se tfn 070-713 16 85 eller birgitta.wanglen@malmo.se tfn 070-565 51 03

Övrigt: I priset ingår färd i modern turistbuss inklusive broavgift, guidad visning i Operahuset, Dansk ”frukost” exklusive måltidsdryck inklusive kaffe, guidad visning på Galleri Edition Copenhagen. Medger tiden gör vi ett kortare stopp för personliga inköp.  Begränsat antal deltagare är 28 personer (först till kvarn gäller). Efter bekräftelse ska din betalning vara MKK tillhanda senast 2010-04-06. Du som anmält dig tidigare och står på kölista har förtur men måste aktualisera din anmälan. Lämna namn, medlems- och telefonnummer vid anmälan. Önskemål om specialkost meddelar du i samband med anmälan. Läs även MKK:s särskilda villkor för resor

 

 

 

 

 

 

8  m a j  –  e n  d a g  p å  s ö d e r s l ä t t

På morgonen åker vi direkt till Christian von Sydows egen verkstad. Han etablerade sig i egen verkstad som studiokeramiker vid 24 års ålder 1974. På 80-talet arbetade han som industriformgivare för bl.a. Rörstrand. Åren 1984-1989 var han knuten till Kosta Boda som glasformgivare. Glaset - ett nytt material, öppnade för nya möjligheter och uttryck och resulterade i serier som "Focus", "Cymbal" och "Scala". Bland ateljéglaset uppmärksammades "Kontiki" och begränsad upplaga "Scarabé". 1989 återvände han till sin egen ateljé och etablerade Studio von Sydow tillsammans med hustrun Ulla. Den första kollektionen, kombinerat lergods med järn blev en framgång och exporterades ut i Europa och till USA. 1995 mognade planerna på en egen glashytta och året där på kunde man tända glasugnen i Smygehamn. Åren 2002-2003 arbetade han ett år i Japan dit Christian var Inbjuden av svenska Center Foundation på Hokkaido som Artist in Residence/ Instruktör. Med uppehåll för en väl smakande lunch åker vi till Axel Ebbes Konsthall i Trelleborg där vi får en guidad visning. Vem var då Axel Ebbe?  Axel Ebbe har Hököpinge som sitt ursprung. Efter ett antal år utomlands återvände han 1910 till Hököpinge efter en skilsmässa från sin andra hustru och blev sedan Hököpinge trogen. Han byggde sitt hem och ateljé Villa Klythia. Hans första offentliga konstverk Solrosen invigdes 1912 i Kungsparken i Malmö. Han gifte sig 1916 med sin Lillemor – Andrietta Andersson från Dalsland. Och han har nu blivit ett namn som skulptör och uppdragen avlöste varandra. Bland annat gör han ”Mannen som bryter sig ur klippan” i Lund, ”Irrblosset” i Trelleborg, ”Snäckan” i Kristianstad och ”Arbetets ära” på Möllevångstorget i Malmö. Axel Ebbe avled 1941. 

 

Avresa: Samling P-platsen bakom Malmö Opera, Thells buss

Tid: 2010-05-08 kl 09.00 (återkomst ca 18.00)

Kostnad: Medlem 450: -/person, icke medlem 500: -

Anmälan: senast 2010-03-15 till kent.danielsson@mkkonst.se tfn 070-713 16 85 eller kenzye@gmail.com tfn 046-25 42 61

Övrigt: I resan ingår färd i modern turistbuss, förmiddagskaffe, lunch, guidade visningar. Begränsat antal deltagare är 28 personer (först till kvarn gäller). Lämna namn, medlems- och telefonnummer vid anmälan. Efter bekräftelse ska din betalning vara MKK tillhanda senast 2010-04-30. Önskemål om specialkost meddelar du i samband med anmälan. Läs även MKK:s särskilda villkor för resor

Vinnare i kvartalslotteriet 2009

 

Medlemsnummer

38

112

139

179

207

316

375

521

659

663

712

767

870

902

973

1255

1340

1349

1389

1461

 

 

Stora Konstlotteriet 2009

Högvinsterna i konstlotteriet visas och lågvinsterna lämnas ut i Malmö Rådhushall, ingång Kyrkogatan 2.

Tid: 2010-03-16- -18 kl 17.00 – 18.00

 

Utlämning av högvinster

Plats: Malmö Rådhushall, ingång Kyrkogatan 2.

Tid: 2010-03-18 kl 19.30.

 

Vinster lämnas endast ut mot undertecknat vinstbevis. Se fullständig information på ditt vinstbevis.

 

 

Konstföreningens medlemmar kallas härmed till ordinarie

 

ÅRSMÖTE

 

torsdagen den 18 mars 2010 kl. 18.30

Malmö Rådhushall, ingång Kyrkogatan 2

Dagordning

-          Enligt föreningens stadgar

-          Årsmöteshandlingar delas ut innan mötet

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o  r  g  a  n  i  s  a  t  i  o  n

 

Malmö Kommunanställdas Konstförening

Adress: Malmö Kommunanställdas Konstförening 205 80 Malmö

Hemsida: www.mkkonst.se
E-post:
mkk@mkkonst.se

Medlemsavgift: 240: -/person och år

Plusgiro: 63 42 27-3

 

Ordförande: Kent Danielsson

Vice ordförande: Aino Lindell

Kassör: Börje Jönsson

Sekreterare: Kenzy Eriksson

Ledamöter: Fredrik Fredriksson, Elisabeth Åhlin, Elisabet Löwdahl, Ingrid Ahlqvist, Birgitta Wanglén, Thomas Hansson, Kay Nilsson

Revisorer: Lennart Håkansson, Anette Holmberg

Revisorsuppleanter: Stig Nilsson, Gunilla Nilsson

Valberedning: Elisabeth Gran, Ingrid Pålsson, Gunilla Nilsson, Stig Nilsson


Medlemsförmåner:

-          delta i kvartalslotteri och det stora årliga konstlotteriet (varje år lottas konst ut till ett värde av cirka 190 000:- !)

-          delta i anordnade aktiviteter till subventionerat pris

-          rabatterat pris på konst samt inramning, (SVART & WITT AB 15 % på inramning mot uppvisande av medlemskort, Lime Grafik & Edition AB lämnar rabatt efter överenskommelse, ring för besked 040-18 89 08, GALLERI RÖNNQUIST & RÖNNQUIST lämnar 10 % vid inköp av konst)

-          vid MKK:s årliga samlingsutställning ges 10 % rabatt vid köp enligt pris i utställningskatalog.

-          MKK erbjuder också dig som medlem en mkkonst.se-e-postadress

-          ….samt inte minst möjlighet att träffa ”likasinnade” konstintresserade! 


Malmö Kommunanställdas Konstförening är medlem  i   

 

 

 

Medlemsavgift 2010

 

Din medlemsavgift för år 2010 bör vara inbetald senast 2010-03-31

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Vi vill bli fler medlemmar!

Värvar du tre nya medlemmar får du en present värd ca 200 kronor.

För att du skall kunna få din present måste du skicka in namnen på de nya medlemmarna du värvat till aino.lindell@malmo.se eller till:

Malmö Kommunanställdas Konstförening, 205 80 MALMÖ.

 

När personerna du värvat betalt sin medlemsavgift kontaktar vi dig.

Lycka till!

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


k o n s t l o t t e r i e t s   d r a g n i n g s l i s t a  2 0 0 9

Vinst

Medl.nr

Vinst

Medl.nr

Vinst

Medl.nr

Vinst

Medl.nr

1

147

42

347

83

36

124

426

2

746

43

591

84

1195

125

652

3

632

44

1449

85

158

126

1438

4

352

45

817

86

375

127

1313

5

355

46

103

87

55

128

753

6

598

47

32

88

1081

129

1217

7

1485

48

1091

89

1434

130

1245

8

410

49

283

90

540

131

711

9

88

50

1188

91

1231

132

48

10

908

51

162

92

1055

133

431

11

767

52

585

93

159

134

206

12

1267

53

1471

94

1023

135

588

13

153

54

301

95

559

136

44

14

1108

55

921

96

498

137

1012

15

997

56

517

97

392

138

781

16

1287

57

25

98

1469

139

1315

17

302

58

484

99

494

140

621

18

1261

59

968

100

1379

141

1357

19

669

60

332

101

1251

142

438

20

766

61

654

102

1478

143

394

21

736

62

1349

103

810

144

303

22

841

63

474

104

1295

145

414

23

1465

64

1085

105

943

146

288

24

481

65

84

106

228

147

1203

25

361

66

1329

107

1150

148

217

26

57

67

597

108

590

149

833

27

497

68

1271

109

224

150

192

28

587

69

828

110

495

151

54

29

668

70

665

111

273

152

82

30

20

71

37

112

115

153

279

31

1044

72

475

113

1416

154

469

32

1204

73

317

114

34

155

1383

33

783

74

582

115

145

156

1466

34

358

75

483

116

1131

157

293

35

1087

76

645

117

263

158

1151

36

973

77

108

118

1371

159

318

37

189

78

1080

119

1211

160

276

38

1101

79

412

120

1480

161

231

39

807

80

382

121

1178

162

1145

40

1212

81

640

122

839

163

141

41

634

82

397

123

572

 

 

 

 

 

Notis: högvinster 1-54, lågvinster 55-163

 

 

 

 

 

Särskilda villkor för aktiviteter

 

Anmälan

För att anmäla sig till en aktivitet skall medlemsavgiften för verksamhetsåret vara betald.

 

Närstående kan anmälas till aktivitet som medföljande. För närstående tillkommer alltid

ett administrationstillägg på aktivitetens pris med 50 – 75 SEK.

 

Försäkring

Föreningen har ingen försäkring som täcker kostnader för deltagare i händelse av stöld, sjukdom, olycksfall eller kostnader vid avbokning. Deltagare bör därför ha eget försäkringsskydd via egen

 hem- och/eller fritidsförsäkring. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilket skydd du har.

 

Vid resor utanför Sverige ta med europeiska försäkringskortet, pass och/eller annan godkänd

EU-legitimation.

 

Betalning

För aktiviteter understigande 1 000 SEK per person betalas ingen anmälningsavgift.

 

Deltagaravgiften skall vara betald senast 20 dagar före för aktiviteten om inget annat anges i

programmet.  

 

Vid avbokning senare än tio dagar före aktiviteten återbetalas ingen del av deltagaravgiften.

Undantag kan göras om där inte finns en upprättad kölista till aktiviteten.

 

För aktiviteter överstigande 1 000 SEK per person betalas en anmälningsavgift i samband med

anmälan på 300 SEK per person om inget annat anges i programmet.

 

Deltagaravgiften skall vara betald senast 20 dagar före för aktiviteten om inget annat anges i

programmet.  

 

För bokning till aktivitet senare än sista betalningsdag för aktiviteten skall hela beloppet för aktiviteten betalas omgående i samband med bokningen.

 

Avbeställningskostnader per deltagare

Mer än 20 dagar före aktiviteten                    0 SEK

19 -10 dagar före aktiviteten                          150 SEK

  9 -  5 dagar före aktiviteten                         50 % av aktivitetens kostnad

  4 -  0 dagar före aktiviteten                         100 % av aktivitetens kostnad    

 

MKK förbehåller sig rätten att ställa in aktivitet vid för få anmälda deltagare. Inställd aktivitet  meddelas senast en vecka efter anmälningstidens utgång.  

 

Ändring av pris

För kostnadsökningar som beror på ändring av transportkostnader, skatter, tullar, tjänster,

växelkurser eller avgifter som ingår i resan och som inte kunnat förutses när programmet

trycktes har föreningen rätt att sänka eller höja angivet pris i programmet med motsvarande

belopp. Höjning av priset får endast motsvara faktisk höjning och skall aviseras i bekräftelsen

före deltagandet i aktiviteten.  På begäran skall höjningen kunna styrkas.

 

 

 

 

 

Vårprogrammet 2010 publiceras med förbehåll för feltryck och kursändringar -/+.